In de duinen van het Noordhollands Duinreservaat liggen twee infiltratiegebieden: Castricum (ICas) en Kieftenvlak (IKief). Dit zijn belangrijke gebieden waar we gebruik maken van de kracht van de natuur om drinkwater te zuiveren. Hier vindt een belangrijke zuiveringsstap plaats voor het maken van heerlijk kraanwater. In de infiltratiegebieden zijn water en natuur letterlijk met elkaar verbonden.
Weg van water
Vroeger en nu
Onder de duinen bevindt zich een zoetwaterbel. Vroeger (tot 1957) werd alleen natuurlijk duinwater uit de bel opgepompt om drinkwater te maken. Hierdoor raakte het zoete duinwater op en verdroogde de natuur. Tegenwoordig wordt evenveel water in de bodem geïnfiltreerd als dat eruit wordt gepompt. Hierdoor zijn water en natuur weer in balans.
Hoe zuiveren de duinen water?
Boswachter Ronald legt het uit aan Klokhuis-presentator Pascal Tan. Bron: PET (Promotie Evenement Techniek)
Infiltratie
Het heldere water in een infiltratiegebied heeft al een kilometerslange reis afgelegd. Het komt uit het IJsselmeer en is eerst in Andijk voorgezuiverd. Via lange leidingen van zo'n 50 kilometer lang wordt het water dit gebied ingepompt. In de kanalen zakt het water langzaam de bodem in. Vele liters water sijpelen door het duinzand de bodem in. Bacteriën, virussen en andere ziekteverwekkers kunnen niet overleven zonder zuurstof en andere voedingsstoffen en worden onderweg gedood. Na drie weken wordt het gezuiverde water via waterputten opgepompt. Dan gaat het door lange leidingen onder de grond naar de waterfabriek voor de laatste zuiveringsstappen. Waarna u kunt genieten van een heerlijk glas drinkwater uit uw eigen kraan.
De natuur
Door de voorzuivering is het water van goede kwaliteit en voelen veel soorten dieren en planten zich hier thuis.
Planten
Bijvoorbeeld kranswieren. Zij zijn een voorbeeld van planten die het heel goed doen in het heldere en schone water in het infiltratiegebied.
Vogels
In de wintermaanden is het hier vooral voor vogels goed vertoeven. Door het in- en oppompen is het water altijd in beweging en vriest het dus niet snel dicht. Veel trekvogels, zoals wilde zwanen en vele eenden, zien het gebied dan ook graag als hun thuis in de winter.