PWN zuivert oppervlaktewater tot drinkwater, in Andijk, Heemskerk en in het duingebied. We zorgen er als duinbeheerder voor dat de duinen gezond blijven en dat we zuinig zijn op de rijkdom aan flora en fauna in het duin. Om dit nu en in toekomst te kunnen blijven doen is het belangrijk te investeren in zowel de infrastructuur van drinkwatervoorziening als de Noord-Hollandse duinen. Dit gebeurt op verschillende plekken in Noord-Holland.
Projecten
Uitbreidingen in Andijk en Heemskerk
Wij werken aan het vergroten van onze productiecapaciteit. Dit doen we om aan de stijgende vraag naar drinkwater te kunnen blijven voldoen. Waterwinstation Prinses Juliana in Andijk wordt daarom uitgebreid. In dit waterwinstation maken we een halffabricaat waar we in Heemskerk betrouwbaar drinkwater van maken. In Heemskerk verbouwen we drinkwaterproductielocatie Wim Mensink en werken we aan een nieuwe installatie in Jan Lagrand.
ASR Hoorn
Wat: Veldonderzoek naar mogelijkheden van ondergrondse drinkwateropslag.
Waarom: Om in de toekomst de leveringszekerheid te garanderen is versterking van het systeem nodig. Dit zou kunnen met een extra leiding of door levering vanuit een ondergrondse waterberging. In samenwerking met de provincie Noord-Holland en de gemeente Hoorn doet PWN onderzoek naar ondergrondse waterberging (ASR: Aquifer Storage & Recovery).
Wanneer: De eerste verkenningen naar de bodemopbouw zijn gestart in 2020. Het veldonderzoek dat begon op 1 maart 2021 is inmiddels afgerond. Momenteel worden de vervolgstappen voorbereid.
Waar: De proefopstelling bevindt zich bij het distributiepompstation Hoorn van PWN. Dit pompstation ligt direct aan de aansluiting van de Westfrisiaweg (N307) op de Rijksweg A7. Het veldonderzoek wordt uitgevoerd op het naastgelegen terrein.
Projecten in de duinen
Als natuurbeheerder houden we de gezondheid van de duinen goed in de gaten. We voeren projecten uit om de duinnatuur vitaal en veerkrachtig te houden. We zijn actief bezig om de dynamiek in het duin weer op gang te brengen en kijken ook naar mogelijkheden om de binnenduinrand te versterken.
Natuurbruggen
Wat: Aanleg natuurbruggen
Waarom: Via drie natuurbruggen kunnen dieren veilig oversteken en ontstaat er een groter aaneengesloten leefgebied voor dieren met meer mogelijkheden om zich voort te planten.
Wanneer: Dit project is afgerond in 2018.
Waar: Nationaal Park Zuid-Kennemerland
Stuivende duinen
Wat: De ontwikkeling van een dynamisch duinlandschap in Zuid-Kennemerland; de ‘Noordwest natuurkern’.
Waarom: Op vijf plekken zijn sleuven gegraven om de wind weer toegang tot het duin te geven.
Wanneer: Dit project is afgerond in 2013.
Waar: In de zeereep bij Bloemendaal.
Natte Duinvalleien
Wat: Het laatste deelproject van het Masterplan Regeneratie Zuid-Kennemerland.
Waarom: Herstel van natte duinvalleien n.a.v. de afbouw van de winning van grondwater in de Kennemerduinen
Wanneer: Dit project is afgerond in 2015.
Waar: Nationaal Park Zuid-Kennemerland
Innovatieprojecten
Om nu en vooral ook in toekomst zuiver drinkwater te kunnen maken, blijven we investeren in de nieuwste technieken en innoverende projecten. Denk daarbij aan projecten op het gebied van klimaatbestendigheid, circulair en data-slim werken.