In Nederland komen veertien soorten teken voor. Teken zijn kleine spinachtige diertjes in de natuur die meestal leven in hoog gras en struiken. De bacteriën die zij bij zich dragen kunnen ziekten veroorzaken bij mensen én bij dieren. Wanneer u op de paden blijft, is de kans klein dat u een tekenbeet oploopt.
Vijf dingen die u moet weten over teken:
- Teken worden actief als het zonnig en aangenaam weer is
Wanneer de temperatuur langzaam stijgt, worden teken actiever en loopt u meer kans op een tekenbeet. Het hoogtepunt van het ‘tekenseizoen’ is juni. In deze maand wordt ruim een derde van alle tekenbeten opgelopen. Maar bij zacht weer is het vanaf half februari soms al oppassen geblazen. - Teken vallen niet uit bomen
Teken houden van een vochtige omgeving en zitten verscholen in hoog gras, laag dicht struikgewas en bladeren. Van daaruit kruipen de kleine spinachtige beestjes over op mens of dier. Ze komen in het hele land voor: in het bos, het park, de hei, in uw eigen tuin zelfs, en zeker ook in de duinen. - Teken zoeken warme plekjes bij u op
Teken kunnen zich overal aan vastbijten, maar hebben een voorkeur voor liezen, knieholtes, oksels, bilspleet, randen van het ondergoed, achter de oren en rond de haargrens in de nek. Bent u gebeten door een teek? Haal hem snel weg. Hoe langer de teek in uw huid zit, hoe groter de kans dat hij ziekteverwekkers overdraagt. - Teken kunnen een ziekte veroorzaken
In Nederland kunnen teken de ziekte van Lyme overbrengen. Een op de vijf teken draagt de bacterie bij zich die voor besmetting zorgt. In zeldzame gevallen veroorzaken teken tekenencefalitis, een virusinfectie die een ontsteking aan de hersenen veroorzaakt. Naast de ziekte van Lyme blijkt de Nederlandse teek ook de verspreider van het alfa-gal syndroom, een aandoening waarbij mensen een vleesallergie ontwikkelen. Patiënten kunnen zwellingen of galbulten krijgen, maar de allergische reactie kan ook levensbedreigend zijn. - Teken moeten voorzichtig worden verwijderd
Gebruik bij voorkeur tekentang of -pen. Pak de teek zo dicht mogelijk op de huid bij de kop beet. Knijp niet in zijn lichaam. Trek de teek voorzichtig recht uit de huid. Desinfecteer het bijtwondje na verwijdering van de teek met 70 procent alcohol of jodium. Vergeet na afloop de tekenpen niet te desinfecteren in kokend water. En noteer de datum van verwijderen, mocht u later toch ziekteverschijnselen constateren.
Vragen over teken
Wat is de ziekte van lyme?
De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door de bruine schapenteek, wanneer hij de bacterie Borrelia burgdorferie bij zich draagt. De ziekte van Lyme treft overwegend mensen, maar ook paarden en honden lopen een risico. De schapenteek wordt vooral van april tot oktober waargenomen, maar blijf ook alert in zachte winters.
Wat is tekenkoorts?
Tekenkoorts treft voornamelijk honden en grote grazers. De ziekte wordt veroorzaakt door een minder bekende tekensoort. De vlekkenteek of dermacentor reticulatus kan deze ziekte via een beet overbrengen via een bloedparasiet met de naam babesia canis. De vlekkenteek wordt hoofdzakelijk van maart tot mei en van september tot november waargenomen, met name in de gebieden met grote grazers.
Honden en teken
Teken kunnen niet alleen mensen ziek maken, maar ook honden. Blijf daarom op de paden. Daar lopen zij de minste kans op een tekenbeet.
Hoe verwijder ik een teek?
Heeft u een teek, verwijder deze dan met een pincet, een tekentang of tekenkaart. Wij verkopen de tekentang ook in onze bezoekerscentra.
Het duurt ongeveer 24 uur voordat een tekeninfectie optreedt: Dus controleer uzelf én uw huisdier na elk duinbezoek want bij een tijdige verwijdering is de kans op infectie minimaal. Bescherm uw hond daarnaast het hele jaar tegen teken en blijf op de paden.
Interview met Dr. Joppe Hovius
Professor Hovius is een vooraanstaand onderzoeker van de ziekte van lyme. In deze video beantwoord hij de meest prangende vragen over tekenbeten en de ziekte van lyme.