Boervriendelijke waterleiding op Texel

Grensverleggend van water naar land

Na de aanleg van de langste en diepste waterleiding ooit onder het Marsdiep tussen Den Helder en Texel, zou je verwachten dat het laatste stuk over land weer 'business as usual' was. Maar niets bleek minder waar. Ook hier moest gezocht worden naar een grensverleggende oplossing. De leiding loopt op Texel namelijk door privé landbouwgrond.

Grensverleggend van water naar land
Het graven van een sleuf is de meest eenvoudige manier om een leiding aan te leggen. Toch had die aanpak in dit geval niet de voorkeur, aldus projectleider Pieter Blok. "Er zitten een aantal nadelen aan. Het tracé van de landleiding loopt op Texel door cultuurgrond. wanneer je een sleuf graaft, heeft dat verstrekkende gevolgen voor de structuur van de grond en de grondwaterhuishouding. Die grondverstoring werkt soms wel jaren door.

"Je kunt ook ploegen in plaats van graven"
Ton Bennen, projectmanager

De eigenaar van de grond moet gecompenseerd worden voor de schade tijdens de uitvoering en de gewasschade na aanleg. Daarnaast is het leggen van een leiding in een open sleuf een bewerkelijk proces. De verschillende grondlagen moet gescheiden worden ontgraven en later in omgekeerde volgorde weer aangevuld worden. Bemalingen moet het grondwaterpeil verlagen om een droge sleuf te hebben voor de aanleg.

Maar er is een andere manier. Je kunt de leiding namelijk ook ploegen. Dit is een nieuwe methode waarbij je buizen van driehonderd meter lengte klaar legt die door een machine de grond in worden getrokken. Alleen op het koppelpunt, dus om de driehonderd meter, graaf je een korte sleuf. Het is veel minder belastend voor de omgeving."

"De eerste meters waren het spannendst"
Pieter Blok, projectleider

Ook al klopt alles op papier, je wilt toch zeker weten dat het werkt. Het leggen van de buizen ging heel snel. De eerste driehonderd meter zat er in twee uur in. Normaal doe je vijftig meter in een dag. Dat vertaalt zich overigens niet in een enorme tijdwinst want je moet wel steeds die buizen van driehonderd meter klaar leggen. Het is vooral een andere manier van werken.

De boeren zijn blij dat we de grond heel hebben gehouden. Dit betekent niet het einde van traditioneel graafwerk. In een bebouwde omgeving is deze methode niet bruikbaar. Deze manier van werken biedt vooral mogelijkheden als een leiding in cultuurgrond of een weiland wordt aangelegd. Het is prettig voor de boeren én voor PWN.