Omdat we rond de eeuwwisseling de winning van grondwater in de Kennemerduinen hebben afgebouwd tot nul, kon de natuurlijke grondwaterspiegel van dit gebied zich langzaam weer gaan herstellen.
Herstel
Dankzij het project Klein Doornen kan, net als heel vroeger, op laaggelegen stukken het grondwater weer aan het oppervlak komen. Daar profiteren zeldzame planten, die van natte voeten houden, van. En allerlei insecten en vogels die daar ook bij horen. Om het zaad in de bodem een goede start te geven, helpt PWN door op veelbelovende plekken de ruige begroeiing weg te halen tot op het kale zand. Over enige tijd kunt u ook hier genieten van prachtige planten zoals parnassia en strandduizendguldenkruid, libellensoorten als platbuik en viervlek en de vogels kleine plevier en kievit.
Werkzaamheden
Het project Klein Doornen betreft de volgende werkzaamheden:
- herstel van acht natte duinvalleien
- verwijderen van een oude betonweg (in gebruik als fietspad) en vervanging door een klinkerweg
- vervangen verharding van gedeelte Waterwinweg door andere verharding
- verwijderen diverse oude peilbuizen
- landschappelijke inpassing (meanderen) van een deel van de recht-toe-recht-aan lopende Waterwinweg
Grondwater als calamiteitenvoorziening
Het grondwater in de duinen dient in het geval van calamiteiten als bron voor de drinkwatervoorziening voor Noord-Holland. Daarvoor liggen winputten naast de Waterwinweg. (Weet u meteen waar de naam vandaan komt.) De nieuwe bestrating wordt zodanig gemaakt dat hij tegen zwaar verkeer kan, dat bij de putten moet kunnen in verband met toekomstig onderhoud.
Souvenirs uit WO2
Vanuit de historie is bekend dat het Nationaal Park Zuid-Kennemerland nogal wat souvenirs in de ondergrond heeft, stammend uit WO2. Daarom is, vooruitlopend op het te starten werk, het voorjaar van 2014 de bodem van het hele werkgebied afgezocht op aanwezige munitie. Dat leverde de vondst van vijf zware bommen op. Ze werden door de EOD opgeruimd.
Partners en subsidie
Project Klein Doornen is gerealiseerd dankzij subsidie vanuit de Europese Unie (LIFE-subsidie LIFE 09 NAT/NL/000418 actie C13) en de Provincie Noord-Holland.