Wanneer u van ons te horen heeft gekregen dat er een kookadvies geldt, adviseren wij u dringend om uit voorzorg het water uit de kraan voor consumptie minimaal 3 minuten door te koken. Hoe u dit doet, leest u hieronder.
Hoe doet u dit?
Kook het kraanwater dat u gebruikt 3 minuten lang door. Hiervoor gebruikt u een pan, een fluitketel of een Quooker. Water uit een waterkoker kookt meestal niet 3 minuten. Gebruik daarom liever een pan, fluitketel of Quooker. Water uit een Quooker kunt u direct gebruiken. Dit water is altijd 100 graden en daardoor veilig.
Het kookadvies geldt voor het water dat u gebruikt voor:
- Drinken
- Koffie, thee, limonade of flesvoeding
- Tandenpoetsen
- Koken
- Wassen van groenten of fruit
- Drinkwater voor huisdieren
Na het doorkoken is het water veilig om te gebruiken. Door het koken worden eventueel aanwezige schadelijke bacteriën gedood. Voor overig gebruik van het drinkwater, zoals vaatwerk en kleding is vooraf koken niet nodig.
Opheffing kookadvies
Wanneer uit onderzoek blijkt dat er geen verontreiniging meer is en het water weer 100% betrouwbaar is, dan wordt het kookadvies opgeheven. U krijgt dan bericht dat het water weer, zonder het vooraf te koken, gedronken kan worden.
Kookadvies uit voorzorg
Soms krijgt u een kookadvies zonder dat er een verontreiniging is geconstateerd. Dit kan zijn doordat er bijvoorbeeld werkzaamheden aan het leidingnet zijn geweest onder moeilijke omstandigheden. We willen dan geen enkel risico nemen en adviseren dan preventief het water drie minuten te koken.
Op pwn.nl/storingen leest u meer over werkzaamheden bij u in de buurt.
Tips bij kookadvies
Kook het water dat u voor consumptie gebruikt tijdens het kookadvies niet in een waterkoker. Een waterkoker kookt het water doorgaans niet drie minuten en daarom raden wij het af. Gebruik in plaats daarvan een pan of fluitketel.
Koffie kan in principe alleen gezet worden als het water dat in het koffiezetapparaat gedaan wordt, eerst voorgekookt is. Indien uw koffiezetapparaat het water tot 90 graden verwarmt, kunt u deze koffie drinken. Zie de gebruiksaanwijzing van uw koffiezetapparaat voor de temperatuur waarop het wordt verwarmd. Koffie uit koffieautomaten die direct aan het waterleidingnetwerk gekoppeld zijn, adviseren wij niet te drinken.
Water afkomstig uit een Quooker ® kan direct gebruikt worden. Dit omdat het water hierin tot de juiste temperatuur wordt verhit en urenlang op die temperatuur wordt gehouden. Hier zijn bacteriën niet tegen bestand. Wel is het belangrijk na elke keer kokend water tappen minstens drie minuten te wachten, zodat de boiler weer op temperatuur is.
Huisdieren
Ook voor uw dieren adviseren wij het water drie minuten door te koken. Ons advies is er op gebaseerd u en uw dieren een zo minimaal mogelijk (liefst helemaal niet) risico te laten lopen. Neem bij twijfel contact op met uw dierenarts.
Tandenpoetsen
Geldt er een kookadvies voor u? Dan adviseren wij u om het water te koken dat u gebruikt om uw tanden te poetsen.
Gezondheid
Zwangere vrouwen, baby’s en mensen met medische klachten lopen geen extra risico zolang u het water op de juiste manier kookt. Neem bij twijfel contact op met de huisarts.
Veelgestelde vragen
Kan ik veilig douchen en in bad?
Douchen of in bad kan zonder risico voor de gezondheid. Belangrijk is dat er geen water via de mond wordt ingenomen, wees daarom extra alert met (kleine) kinderen.
Kan ik veilig mijn groente wassen of moet ik dat water ook eerst koken?
Dit water moet ook voorafgaand aan het gebruik gekookt worden volgens de hierboven gemelde richtlijnen.
Hoe veilig is het gebruik van een vaatwasser?
De vaatwasser kan zonder risico voor de gezondheid gebruikt worden.
Welke gezondheidsrisico’s zijn er tussen moment van ontdekken dat drinkwater besmet is en daadwerkelijk afgeven van het kookadvies?
Mocht u alsnog besmet drinkwater binnen hebben gekregen, dan leidt dat meestal niet tot klachten. Voor mensen met een kwetsbare gezondheid of een verminderde weerstand kan het vervelende gevolgen hebben, zoals maag- en/of darmklachten.
Wat moet ik doen als ik last krijg van maag- en/of darmklachten?
Neem dan voor de zekerheid contact op met uw huisarts.
Wat voor soort bacteriën zitten er in het drinkwater?
Bacteriën hebben een slechte naam, maar veel bacteriën hebben een nuttige functie. Zo zou de vertering van ons voedsel onmogelijk zijn, wanneer ons lichaam niet heel veel bacteriën bevatte. Ook drinkwater bevat altijd bacteriën, maar dat zijn onschadelijke soorten.
Er zijn echter ook schadelijke bacteriën. Schadelijke bacteriën komen normaal niet in het water voor, maar de mogelijkheid bestaat dat ze onder bepaalde (extreme) omstandigheden toch in het water kunnen voorkomen. Bijvoorbeeld als er bij werkzaamheden vuil in de drinkwaterleidingen komt. We zeggen dan dat het water bacteriologisch besmet is, of dat er een verontreiniging met bacteriën van de coligroep is. Dit wil dan niet direct zeggen dat er schadelijke bacteriën in het water zitten. We kunnen het dan niet uitsluiten.
De bacteriën waarnaar gekeken wordt, zijn E. coli en enterococcen. Deze bacteriën komen voor in de uitwerpselen van mensen en dieren. Ze zijn zelf vrijwel nooit schadelijk.