Diverse wegen en spoorlijnen lopen dwars door de duingebieden van Nationaal Park Zuid-Kennemerland en het Noordhollands Duinreservaat. Hierdoor is het leefgebied van de dieren en planten die er leven versnipperd. Om dieren en planten weer veilig te laten oversteken verbinden we het duingebied met natuurbruggen. Drie van die bruggen (Zandpoort, Zeepoort en Duinpoort) zijn in Nationaal Park Zuid-Kennemerland inmiddels gerealiseerd.
Natuurbrug Zandpoort
Natuurbrug Zandpoort was de eerste van de drie natuurbruggen in Nationaal Park Zuid-Kennemerland die werd gebouwd. De brug ligt over de drukke Zandvoortselaan in Zandvoort en is 54 meter breed. Natuurbrug Zandpoort vormt zo de verbinding van Nationaal Park Zuid-Kennemerland met de Amsterdamse Waterleidingduinen. De natuurbrug is eigendom van Provincie Noord-Holland en is toegankelijk voor mens en dier.
Natuurbrug Zeepoort
In 2017 is de natuurbrug Zeepoort, die over de Zeeweg van Bloemendaal naar Zandvoort loopt, geopend. In tegenstelling tot natuurbrug Zandpoort is Zeepoort niet voor mensen toegankelijk. De natuurbrug is eigendom van Provincie Noord-Holland.
Natuurbrug Duinpoort
Duinpoort is het sluitstuk de serie van drie natuurbruggen in Nationaal Park Zuid-Kennemerland. ProRail heeft deze natuurbrug aangelegd zodat dieren de drukke spoorlijn van Haarlem naar Zandvoort veilig over kunnen steken. Duinpoort is sinds 2018 gereed.
Goed nieuws voor flora én fauna
Planten en dieren, zoals ree, wezel, hazelworm, zandhagedis, rugstreeppad, duinroos en allerlei vlindersoorten krijgen door de bouw van de natuurbruggen een groter aaneengesloten leefgebied. Zo kunnen ze zich beter voortplanten en verspreiden. Dat geldt ook voor de bomen, struiken en planten die er groeien. Herten, vossen en ander wild nemen bij hun oversteek zaden mee in hun vacht, en ook vlinders en insecten helpen een handje. Inmiddels hebben diverse bedreigde diersoorten zoals de duinparelmoervlinder, de blauwvleugelsprinkhaan en zelfs de harkwesp, hun weg over de natuurbrug al gevonden.