In Dronkendel, een gebied noordelijk van de Oosterplas in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland, is in 2019 gewerkt in het duingebied. De nadruk lag op de bestrijding van de Amerikaanse vogelkers. Dit is een invasieve exotische soort die gaat woekeren en – vaak letterlijk – de rest van de duinbewoners overschaduwt. Door de soort te verwijderen komen oorspronkelijke soorten weer terug.
Wat hebben we gedaan?
Natuur herstellen bij ‘het verbrande huis’
Het bos bij ‘het verbrande huis’ is aangeplant en bestaat uit één soort naaldboom en twee lindes die ooit bij de ingang van een huis stonden. Uit bodemonderzoek en historisch onderzoek blijkt dat deze plek geen bosgroeiplaats is. Je ziet dit onder meer doordat het bos zich niet verjongt. Omvorming naar een meer gemengd bos lukt op deze locatie niet. Daarnaast staat er veel Amerikaanse Vogelkers op de bosbodem en worden de bomen geteisterd door de honingzwam. Vanuit natuuroogpunt is de beste oplossing het bos hier te verwijderen en om te vormen naar duingrasland. De lindes blijven staan en krijgen meer ruimte en licht.
Verwijderen laatste haard Amerikaanse vogelkers
Amerikaanse vogelkers is een invasieve exotische soort die gaat woekeren en – vaak letterlijk – de rest van de duinbewoners overschaduwt. Wij halen deze soort in het hele duin weg met verschillende methodes. Op deze locatie is de situatie onbeheersbaar waardoor de Amerikaanse vogelkers wordt weggegraven. Waar mogelijk geven we de voorkeur aan minder ingrijpende methoden, zoals de inzet van vrijwilligers en begrazing door schapen. Voor PWN is dit het laatste gebied waar we de Amerikaanse vogelkers met rigoureuze maatregelen verwijderen. Er worden in hetzelfde gebied ook een aantal sneeuwbessen verwijderd om verdere verspreiding tegen te gaan.
Omleiding fietspad
Om de werkzaamheden veilig uit te kunnen voeren worden fietsers tijdelijk omgeleid voor de duur van enkele weken. De omleiding staat duidelijk aangegeven in het duingebied. De omleiding geldt niet voor wandelaars.