Een vernieuwde tuin voor bezoekerscentrum De Hoep
Vanaf vandaag start PWN met het vernieuwen van de tuin achter bezoekerscentrum De Hoep. In de Hoeptuin valt straks van alles te beleven en ontdekken voor bezoekers van alle leeftijden. Tijdens de werkzaamheden is de tuin mogelijk (deels) afgesloten. Vanaf de kerstvakantie is de vernieuwde tuin weer helemaal open.
Vernieuwde inrichting
In de nieuwe tuin liggen verschillende routes. Onderweg wandelt u in korte tijd door alle soorten natuur die in het Noordhollands Duinreservaat te vinden zijn; van open duin tot natte valleien en bos. De beplanting in het ontwerp is zo gekozen dat er elk seizoen wel wat moois te zien is.
Van alles te beleven voor alle leeftijden
De tuin wordt een heerlijke plek om in rust te genieten van de natuur, vogels te zien door de vogelkijkwand, of juist van alles te leren. Er worden zeven verschillende themagebieden ingericht waarbij je van alles leert over de natuur in het Noordhollands Duinreservaat. Elk thema wordt op een eigen manier ingericht. Hierdoor ontstaat voor elk wat wils; jong en oud wordt geprikkeld om zich te verwonderen over de natuur en op onderzoek uit te gaan. Zo worden er stapstenen door een poel aangelegd, komt er een doolhof, een groene tunnel door het bos en een vogelkijkscherm aan de rand van de ijsbaan.
Het schetsontwerp voor de vernieuwde tuin, met links op de kaart in het grijs bezoekerscentrum De Hoep. Klik op de afbeelding om deze te vergroten.
Toegankelijkheid
Alle nieuwe vernieuwde paden worden half-verhard en zullen hierdoor beter toegankelijk zijn voor iedereen. Zo kunnen mindervaliden ook gemakkelijk gebruikmaken van de tuin. Achter de tuin ligt de lagergelegen natuur ijsbaan. De vernieuwde vlonder hiervan zal ook beter toegankelijk worden vanuit de tuin via een hellingbaan.
Duurzaam
De werkzaamheden worden zo duurzaam mogelijk uitgevoerd. We gebruiken zoveel mogelijk duurzame materialen die lang meegaan en zo min mogelijk impact op het milieu hebben.
Bijna alle werkzaamheden worden elektrisch uitgevoerd, en dus zonder uitstoot van stikstof en CO2. Helaas kunnen niet alle werkzaamheden elektrisch worden uitgevoerd. Zoals het kappen van bomen in verband met veiligheid en de aan- en afvoer van materialen. Door zoveel mogelijk elektrisch te werken minimaliseren we ook de overlast en de impact van de werkzaamheden op het omliggende gebied.