PWN wint No-Dig Award 2017 met succesvolle Texel boring
Het Noord-Hollandse Drinkwaterbedrijf PWN heeft de No-Dig Award 2017 gewonnen met de aanleg van een nieuwe waterleiding onder het Marsdiep, van Den Helder naar Texel. PWN-directeur Joke Cuperus nam de prijs vanmiddag in ontvangst tijdens het No-Dig Event 2017 in aanwezigheid van het projectteam.
PWN is er samen met aannemer LMR Drilling in geslaagd om over een lengte van 4.600 meter en op een diepte van 85 meter een nieuwe waterleiding aan te leggen onder het Marsdiep, van Den Helder naar Texel. Dit gebeurde door middel van een horizontaal gestuurde boring. Nooit eerder werd op deze diepte en over deze afstand een waterleiding aangelegd. De jury heeft besloten de Award uit te reiken aan een project dat laat zien dat de inzet van sleufloze technieken nog steeds verbeterd kan worden. En dat uitgebreid vooronderzoek (ook in onbekende en vooraf moeilijk in te schatten omstandigheden) een project tot succesvol resultaat brengt en dat voor vele jaren de drinkwatervoorziening op Texel veilig stelt.
Elk jaar reikt de NSTT (Nederlandse vereniging voor Sleufloze Technieken en Toepassingen) de NSTT No-Dig Award uit. De NSTT is een sectorvereniging en zet zich in voor het verder ontwikkelen en stimuleren van sleufloze technieken en het funderen en uitdragen van de maatschappelijke voordelen hiervan. De prestigieuze Award wordt toegekend aan één of meer organisaties die op een bijzondere manier hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van sleufloze technieken. Dit kan zijn aan de hand van een project, van een onderzoek of op andere wijze.
Verzekerd van drinkwater
“We zijn heel blij met deze prijs. Met de komst van de nieuwe waterleiding zijn de Texelaars, ook in de toekomst, continu verzekerd van drinkwater en daar doen we het uiteindelijk voor,” aldus Joke Cuperus. “Het was een uitdagend project, omdat een HDD-boring over deze afstand simpelweg nog niet eerder gerealiseerd was. Het team heeft het project zeer zorgvuldig voorbereid.” In het vooronderzoek werden de grondrisico’s en andere risico’s volledig verkend. Vervolgens is het projectteam voortvarend aan de slag gegaan. “We zijn er trots dat we hebben kunnen laten zien dat een boring van 4.600 meter haalbaar is en de mogelijkheid in de toekomst voor nog langere boringen lijkt daarmee realistischer geworden.” Cuperus roemde verder de samenwerking binnen het projectteam en dankte de gemeenten Den Helder en Texel, de Koninklijke Marine, HHNK én het NIOZ, die het project mede mogelijk maakten.
Breuk
In 1987 zijn er twee drinkwaterleidingen aangelegd, die het drinkwater onder het Marsdiep aanvoeren van Den Helder naar Texel. Sinds 2011 is de lange termijn drinkwatervoorziening van Texel al onderwerp van gesprek. Er liep al een vooronderzoek voor de vervanging van de zinkers totdat in 2013 één van de twee leidingen brak. Deze breuk versnelde het proces erna. De breuk werd veroorzaakt door de sterke stroming die de leiding had bloot gespoeld en deze plaatselijk had verzwakt. De toenmalig beschikbare technieken zorgden ervoor dat de leidingen slechts een meter of vijf in de zandbodem waren ingegraven. Deze leiding is toen gerepareerd. Vervolgens is door PWN een oplossing gezocht en afgestemd met de gemeente Texel. Na een grondig vooronderzoek en proefboringen is ervoor gekozen om de gerepareerde zinker te vervangen door middel van een gestuurde boring.