Overzicht

Dynamisering van de zeereep in Castricum

zeereep castricum 2024

Het Lazaretduin, een gebied ten zuiden van Castricum aan Zee, krijgt een flinke opknapbeurt. Door jarenlange stikstofneerslag en gebrek aan nieuw kalkrijk zand is de bodem verzuurd en raakt het gebied overgroeid. Dit zorgt ervoor dat planten en dieren die juist thuishoren in de duinen verdwijnen. Om dit tegen te gaan, geven we het gebied dit najaar een boost. 

Wat gaan we doen in dit gebied? 

We gaan de zeereep (de eerste duinenrij vanaf het strand) weer ruimte geven om te bewegen. Deze duinenrij langs de kust ligt nu nog vast, onder andere omdat het dichtgeplant is met helmgras. Door vijf kerven te graven, van 30 tot 40 meter breed en tot zes meter diep, krijgt de zeereep zijn dynamiek terug. Dit betekent dat kalkrijk zand vanaf het strand weer het duin in kan waaien. Het verse zand helpt bij de vorming van nieuwe duinen en zorgt dat de duinen kunnen meegroeien met de stijgende zeespiegel. Dit versterkt de kustveiligheid en zorgt ervoor dat het achterliggende Lazaretduin weer gevoed wordt met vers zand. Dit kalkrijke zand is belangrijk voor de unieke plant- en diersoorten in het duingebied. 

Ook op vier locaties verderop achter de zeereep gaan we de natuur een handje helpen. We maken op een aantal plekken stuifvlakken en stuifkuilen zodat het zand zich makkelijker kan verspreiden. We zorgen dan meteen dat gedeelten die zijn overwoekerd en dichtgegroeid weer vrijgemaakt worden van begroeiing. Het doel van deze werkzaamheden is de typische planten en dieren zich thuisvoelen in de duinen weer de ruimte te geven. Het Lazaretduin ligt ver van recreatiepaden en drinkwatervoorzieningen. Zo voorkomen we dat deze voorzieningen in de toekomst met zand worden overstoven. 

Oog voor de omgeving 

Om het duingebied zo min mogelijk de belasten, werken we vanaf het strand. Met rijplaten leggen we een transportroute aan van het strand tot aan het Lazaretduin. Het zand dat vrijkomt tijdens de werkzaamheden wordt niet afgevoerd. Dit zand hergebruiken we in de zeereep. 

We vinden het belangrijk dat bijzondere en kwetsbare soorten niet worden verstoord. Daarom hebben we de groeiplaatsen van deze soorten in het gebied in kaart gebracht. Juist deze bijzondere soorten die horen bij de kalkrijke duingraslanden zullen uiteindelijk profiteren van de werkzaamheden. 

Planning 

De voorbereidingen zijn in het najaar van 2023 gestart. We verwachten van oktober tot het einde van dit jaar met de werkzaamheden bezig te zijn. 

Samen voor natuurherstel 

Alle betrokken partijen onderstrepen het belang van dit project waarin natuurherstel en het verbeteren van de zeeveiligheid hand in hand gaan. Deze werkzaamheden worden mogelijk gemaakt door Provincie Noord-Holland en zijn onderdeel van meer natuurherstelwerkzaamheden van de Provincie.

Afbeelding
PNH