Conditietest ruwwaterleidingen
PWN pompt dagelijks miljoenen liters water uit het IJsselmeer. Dit water wordt deels meteen gezuiverd tot drinkwater, maar voor een groot deel wordt het ook getransporteerd naar onze zuiveringlocaties elders. Dat laatste gebeurt via de ruwwaterleidingen die van Andijk dwars door Noord-Holland naar het duingebied lopen. Dit zijn leidingen waardoor voorgezuiverd (nog niet drinkbaar) water stroomt.
Intelligente meetapparatuur
Om er zeker van te zijn dat we nu en in de toekomst altijd drinkwater kunnen leveren, is het belangrijk dat de ruwwaterleidingen, in technische termen de WRKIII leidingen, in goede conditie zijn. Daarom controleren we de leidingen op eventuele lekkages, slijtage en beschadigingen. Vroeger gebeurde dit door de leidingen op sommige plekken open te maken, een lastige en tijdrovende klus. Met nieuwe technieken kunnen we nu echter snel, efficiënt en met zo min mogelijk overlast voor omwonenden de leidingen controleren. Daarvoor schakelden we het Duitse Firma Rosen in. Dit bedrijf staat bekend om haar kennis en innovatiekracht op het gebied van inspectiewerk in de olie- en gasindustrie. Met hun intelligente meetapparatuur werd onlangs in twee weken tijd zo’n 120 kilometer aan ruwwaterleidingen van binnenuit geïnspecteerd.
Belangrijke informatie
De inspectietool die wordt gebruikt voor de inspectie, is een langwerpig apparaat van twee meter lang waarop zes camera’s met ledverlichting zijn aangebracht. Daarmee kregen we een goed beeld van de binnenkant van de leidingen. De tool was voorzien van verschillende meetinstrumenten die eventuele mankementen binnenin de leidingen opspoort en ook de positie van de leidingen in coördinaten meet. De tool werd aan het begin van een leiding ingebracht, waarna het telkens door een deel van de leiding (een stuk van zo’n 20 kilometer) werd gevoerd.
Naast het opsporen van mogelijke lekkages leverden de camerabeelden ons ook nog andere belangrijke informatie op. Een aantal jaren geleden zijn er inwendige manchetten (afdichtingsrubbers) geplaatst op lekkende verbindingen tussen buisdelen. Door het onderzoek kregen we een goed beeld van de aantallen, positie en staat van de manchetten. Deze informatie stelt ons in staat om de juiste keuzes te maken met betrekking tot toekomstig beheer en onderhoud.