Overzicht

Koningsspelen 2019 en landelijk onderzoek kraanwater

Binnentappunt op middelbare school

Kraanwater drinken kinderen vooral thuis:
Meerderheid kinderen krijgt zoet drinken mee naar school

Ruim 67% van de basisschoolkinderen krijgen van hun ouders zoet drinken mee naar school. Ook ontbreekt het op veel scholen aan goede mogelijkheden om kraanwater te tappen. Terwijl kraanwater wel degelijk een populaire dorstlesser is onder kinderen op de basisschool: twee derde vindt kraanwater (een beetje tot heel) lekker. Drie op de vier kinderen drinkt het thuis iedere dag. Favoriet bij kinderen is echter water aangelengd met siroop, gevolgd door frisdrank. Dit blijkt uit onderzoek onder ruim 3.300 basisschoolleerlingen door onderzoeksbureau Kantar, in opdracht van de Nederlandse drinkwaterbedrijven.

De helft van de kinderen moet van zijn of haar ouders verplicht dagelijks kraanwater drinken. Slechts een op de vijf kinderen hoeft dit nooit. Dit vinden de kinderen overigens niet erg: maar vijf procent vindt dit niet leuk. Meer dan de helft (55%) van de kinderen hoeft van de meester of juf op school geen kraanwater te drinken. Meer dan een derde moet van de ouders op school wel eens kraanwater drinken. Kinderen van hoogopgeleide ouders drinken meer kraanwater dan kinderen van laag opgeleide ouders.

Draagvlak voor kraanwater
“Hoe makkelijker kinderen aan kraanwater kunnen komen, hoe meer ze het gaan drinken. Uit het onderzoek blijkt dat er genoeg draagvlak is voor kraanwater drinken onder kinderen. Ouders kunnen hun kinderen kraanwater meegeven naar school en naar de sportclubs. Hier ligt ook een rol weggelegd voor de scholen, die kinderen ook meer kunnen stimuleren. Kinderen geven bijvoorbeeld aan dat ze op school alleen op de wc’s hun bidon kunnen bijvullen en dat ze dat vaak geen frisse plek vinden”, aldus Joke Cuperus van PWN namens de Nederlandse drinkwaterbedrijven.

1 op de 8 kinderen drinkt nooit kraanwater op school
Een op de acht kinderen (12%) geeft aan nooit kraanwater te drinken op school. Als reden geven ze aan dat ze ander drinken meekrijgen vanuit huis (55%), het niet lekker vinden (21%) en geen mogelijkheid hebben om hun bidon te vullen (5%). De helft van de kinderen die kraanwater meenemen naar school, vult het bidon op de wc’s.

Afbeelding
infographic_kraanwater_kleur.jpg

Tappunten voor kraanwater
Opvallend is verder dat water op de sportclubs minder wordt gedronken dan thuis of op school. De eigen bidons worden thuis vaak gevuld (88%), maar minder op school (47%) en nog minder op de sportclub (25%). “Juist tijdens en na het sporten is water de ultieme dorstlesser. Hier is nog een wereld te winnen”, aldus Cuperus.
De drinkwaterbedrijven hebben de afgelopen jaren honderden watertappunten buiten en binnen bij scholen, instellingen, stations en bedrijven geopend. Ze willen dat kraanwater op zoveel mogelijk openbare plekken meer beschikbaar wordt. De vraag naar tappunten neemt in heel Nederland toe. Kinderen die een watertappunt hebben op school, zeggen hier graag gebruik van te maken. Via educatieprogramma’s stimuleren de drinkwaterbedrijven het drinken van kraanwater onder kinderen en jongeren, omdat kraanwater past in een gezond leefpatroon.

Koningspelen
Dit jaar was ‘water drinken’ het thema van de Koningspelen die vrijdag 12 april in heel Nederland plaatsvond. Tijdens deze dag opende Koning Willem Alexander een buitentappunt op een basisschool in Friesland. Ook konden basisscholen in heel Nederland meedoen met de ‘Kraanwater Challenge’ en een eigen watertappunt winnen.

Kantar
Kantar voerde dit onderzoek uit in opdracht van alle drinkwaterbedrijven in Nederland en VEWIN, in het kader van de Koningsspelen 2019. Kantar is de grootste organisatie ter wereld op het gebied van data, insights en consultancy en bevindt zich in meer dan 100 landen. Door onze expertise op het gebied van menselijk gedrag te combineren met geavanceerde technologieën helpen wij organisaties, onder andere binnen het publieke domein, met het verbeteren van hun communicatie, beleid en dienstverlening.