Welkom in het Noordhollands Duinreservaat
Het Noordhollands Duinreservaat is een van de grootste natuurgebieden in ons land. Het gebied strekt zich uit van de terreinen van Tata Steel bij Wijk aan Zee tot aan de Schoorlse Duinen. Het gebied omvat duinen, strand, binnenduinrandbossen met veel reliëf en enkele kleinere natuurgebieden. Deze bijzondere natuur is van internationale waarde en het is een plek waar mensen graag komen. Om de duinen goed te beschermen, geschikt te houden voor waterzuivering en om ook ruimte te behouden voor verschillende vormen van duurzame recreatie hebben we toegangsregels. Van iedere bezoeker wordt verwacht dat hij/zij/hen de toegangsregels kent en zich er ook aan houdt. Want als wij goed zijn voor de duinen, dan zijn de duinen goed voor ons. We vragen u om deze toegangsregels te lezen voorafgaand aan een bezoek. Wilt u met ons in contact komen over de toegangsregels? Kijk dan op www.pwn.nl/contact.
De toegangsregels
1. Een bezoek aan het Noordhollands Duinreservaat is uitsluitend toegestaan tussen zonsopkomst en - ondergang.
2. Iedere bezoeker van 18 jaar of ouder moet een geldig toegangsbewijs bij zich dragen (ook wel duinkaart genoemd), tenzij anders aangegeven door middel van officiële borden.
3. Iedere ruiter van 18 jaar of ouder, moet een geldig toegangsbewijs bij zich dragen (ook wel ruiterkaart genoemd), tenzij anders aangegeven door middel van officiële borden.
4. Honden zijn toegestaan op de verharde en onverharde paden en moeten te allen tijde kort aangelijnd zijn, tenzij anders aangegeven door middel van officiële borden.
5. Het is verboden om dieren, anders dan honden, paarden of pony’s, mee te nemen naar het duingebied.
6. Paarden en pony’s zijn uitsluitend toegestaan op de ruiterpaden.
7. Het is verboden zich anders dan met een paard of pony op de ruiterpaden te bevinden.
8. Gebruik uitsluitend de officiële PWN (wandel-, fiets- en ruiter-) paden en speelvelden. Het is verboden om van de paden en speelvelden af te wijken. De officiële PWN paden en speelvelden staan op de derde druk van de PWN ‘Wandel- en fietskaart Noordhollands Duinreservaat‘.
9. Fietsen op de onverharde paden is toegestaan van zonsopkomst tot 10:30 uur, tenzij anders aangegeven door officiële borden.
10. De volgende voertuigen zijn toegestaan:
- a. fietsen zonder trapondersteuning;
- b. e-bikes; scootmobielen (gehandicaptenvoertuigen);
- c. elektrische rolstoelen
Andere voertuigen dan bovengenoemd zijn verboden.
11. Het is verboden om drones, metaaldetectors en op afstand bestuurbare zaken, zoals auto’s, bij zich te hebben.
12. Het is verboden zaken die horen bij het duingebied te beschadigen, te plukken, te rapen of mee te nemen, waaronder (delen van) planten, dieren, paddenstoelen en materialen.
13. Het is verboden om (wilde) dieren te verstoren. Laat dieren met rust.
14. Houd een minimale afstand aan van 25 meter tot de runderen, paarden, schapen, geiten en ander vee.
15. Tijdens het broedseizoen zijn bepaalde delen van het duingebied zichtbaar afgesloten. Het betreden van deze duingebieden in die periode is verboden.
16. Barbecueën en/of (het maken van) open vuur is verboden.
17. Het is verboden om te kamperen of te overnachten in het duingebied (inclusief parkeerplaatsen).
18. Het Noordhollands Duinreservaat is voor het grootste gedeelte een stiltegebied. Het is verboden om overlast of hinder te veroorzaken, bijvoorbeeld door het afspelen van geluid (zoals muziek).
19. Afval moet in de afvalbakken worden achtergelaten, of mee naar huis worden genomen.
20. Het is verboden tijdelijke of permanente zaken te plaatsen of uit te zetten, bijvoorbeeld planten, dieren, informatiebordjes of tuinafval.
21. Fietsen mogen alleen in de daarvoor bestemde fietsenstallingen geplaatst worden.
22. Het betreden van water, waaronder beken, kanalen en sloten, is verboden voor mens, hond, paard en pony.
23. Het is verboden om het water, waaronder beken, kanalen en sloten, te vervuilen op welke wijze dan ook.
24. Voor het organiseren van een evenement/activiteit, niet genoemd in of afwijkend van de toegangsregels, is een vergunning of toestemming nodig. De aanvraag moet via de website, minstens 10 werkdagen van tevoren ingediend worden. Een vergunning/toestemming is alleen geldig als deze schriftelijk is verstrekt door PWN, afdeling Natuur. Een vergunning is nodig als men:
- a. wil afwijken van de toegangsregels;
- b. een activiteit voor 20 personen of meer wil organiseren;
- c. een foto- of filmreportage wil maken;
- d. onderzoek wil verrichten;
- e. met aangespannen paard het duingebied wil bezoeken;
- f. een activiteit wil organiseren waar deelnemers voor betalen;
- g. een commerciële activiteit wil organiseren;
- h. een activiteit wil verrichten of organiseren, waarvan men weet of behoort te weten dat die activiteit hinder, overlast of schade kan veroorzaken aan het duingebied en de daartoe behorende zaken, planten en dieren.
PWN kan de aanvraag – op welke grond dan ook – afwijzen. Verder kan PWN voorwaarden verbinden aan de vergunning. Tot slot kan PWN de vergunning – op welke grond dan ook – te allen tijde intrekken. PWN is niet aansprakelijk voor de schade als gevolg van het intrekken van de vergunning.
25. Bezoekers moeten op het eerste verzoek van de boswachter direct hun volledige en onvoorwaardelijke medewerking verlenen aan de boswachter.
26. U betreedt het duingebied op eigen risico. Artikel 461 Wetboek van Strafrecht is van toepassing. PWN en de provincie Noord-Holland zijn niet aansprakelijk voor de schade die u lijdt door of tijdens uw bezoek aan het duingebied, tenzij de schade is veroorzaakt door opzettelijk of bewust roekeloos handelen van PWN, de Provincie Noord-Holland of haar medewerkers.
27. In de maand augustus mag u bramen plukken buiten de wegen en paden. Als u de aanduiding ‘niet toegankelijk’ of ‘verboden toegang’ tegenkomt is dit gebied nog steeds verboden toegang. Dat geldt o.a. voor de zeereep en de infiltratiegebieden. Let op: Gaat u buiten wegen en paden, dan mag u uw hond niet meenemen (ook niet als deze kort aangelijnd is).