Een illustratie van een luchtfoto van het project Life Watersource in Andijk

WATERSOURCE

Afbeelding
watersource

 

 

Met het LIFE WATERSOURCE demonstratieproject willen we leren hoe de natuur ons kan helpen om water uit het IJsselmeer voor te zuiveren voordat we er drinkwater van maken. Hiermee versterken we zowel de biodiversiteit en verduurzamen we tegelijkertijd het zuiveren van IJsselmeerwater tot drinkwater. Kort gezegd: natuurlijk waar het kan en technisch waar het moet. 

PWN onderzoekt met het demonstratieproject LIFE WATERSOURCE de zuiveringsmogelijkheden in de Klimaatbuffer IJsselmeer om ook in de toekomst te zorgen voor voldoende en betrouwbaar drinkwater.  

Binnen LIFE WATERSOURCE testen we de effectiviteit van verschillende aspecten binnen de Klimaatbuffer, zoals het zuiverende landschap, de verblijftijd van het water en oeverfiltratie. Binnen deze demonstratie testen we wat deze onderdelen voor impact hebben op de waterkwaliteit. Ook monitoren we de flora en fauna waarvan we de resultaten opslaan in een digital twin. Digital twin is een digitale omgeving waarin we alle data opslaan. Deze digitale omgeving wordt toegankelijk voor meerdere gebruikers die inzicht kunnen krijgen in het project. Deze zal ook worden ingezet om te kunnen voorspellen hoe het systeem zich in de toekomst zal gedragen.  

Met de Klimaatbuffer ontstaan bovendien nieuwe leefgebieden voor planten en dieren en wordt de ecologie van het IJsselmeer versterkt. De realisatie van LIFE WATERSOURCE helpt ons om te leren hoe wij dit kunnen inzetten voor de realisatie van de Klimaatbuffer op grote schaal.  

Het project wordt mede gefinancierd door de Europese Unie. We werken samen met onze Spaanse partners Aigües de Barcelona (drinkwaterbedrijf), Aquatec en CETAQUA (watertechnologie instituut) om kennis uit te wisselen en deze op natuur gebaseerde oplossing ook op andere plekken in te zetten. Zo delen we de kennis die we met dit project opdoen ook binnen de EU. 

Bekijk hieronder de introductievideo van LIFE WATERSOURCE: