In 2023 gaan PWN en de Provincie Noord-Holland in het Noordhollands Duinreservaat bij Bergen aan Zee de duinen helpen om weer gezond en sterk te worden. We gaan 16 hectare van het westelijk gelegen dennenbos vlakbij de kust omvormen naar een meer open duingebied waar de wind vrij spel heeft en typische duinnatuur zich kan herstellen.
Waarom halen we bomen weg?
Het dennenbos in Bergen aan Zee staat dicht bij de kust en werkt als een stevig windscherm. In een groot gebied achter dit windscherm, het Lange Vlak, zorgt het teveel aan stikstofneerslag voor vermesting en verzuring van de bodem. Het gevolg is dat de typische schrale, voedselarme duinbodem daar verandert in een voedingsrijke en zure bodem waarop een paar plantensoorten, zoals bramen en grassen, heel snel groeien. Deze soorten verdringen de typische duinsoorten die juist van een voedselarme bodem houden zoals korstmossen, buntgras, de blauwvleugelsprinkhaan en diverse bijen. Het gebied achter dit bos groeit nu dicht, de biodiversiteit neemt af en de natuur verzwakt.
Door het bos weg te halen kan wind zout en kalkrijk zand het gebied achter het bos in brengen en deze effecten verminderen. Gezonde duinen zijn namelijk afhankelijk van de dynamiek van de wind. Het klinkt misschien tegenstrijdig maar door hier een gedeelte van het dennenbos weg te halen zorgen we dat in een veel groter gebied achter het bos de duinen weer sterk en gezond kunnen worden.
Wilt u meer weten over open duinbossen, bekijk dan Bossen in het duin.
voor
Deze unieke plek ligt pal in de wind, dichtbij de kust. Het kenmerk van dit hooggelegen gebied, is stuiven. Die kracht komt niet 100% tot zijn recht. De duinen zijn hier niet op hun sterkst. De wind wordt geblokkeerd door de hoeveelheid aan bomen.
na
Door de wind vrij spel te geven en meer openheid te creëren, gaan we verzuring van de bodem tegen. Hierdoor neemt de biodiversiteit toe en krijgen duinspecifieke planten en dieren weer volop de ruimte.
Hoe gaan we dit doen?
We kunnen de dichtgroei door vermesting vertragen met maaien, grazers en het weghalen van struiken. Maar daarmee stoppen we het kwaliteitsverlies niet. Ook stikstof blijft zich ophopen. Om het duin weer op eigen kracht gezond te maken, vormen we 16 hectare bos om tot open duin. Om deze reden worden de bomen die in dit gebied staan verwijderd. In de omliggende gebieden blijven de bomen staan.
Wilt u meer weten over het kappen van bomen, bekijk dan Waarom kapt PWN bomen in het duingebied?
Dit gaan we op de volgende manieren doen:
- De bomen en de stikstofrijke bovenste bodemlaag worden machinaal in rijen verwijderd.
- De boomstronken, of stobben, worden verwijderd.
- Voor het inrichten van de boszomen van de aanliggende gebieden, worden de daar omgekapte bomen met behulp van speciaal getrainde paarden uit dit gebied gesleept. Zo hoeft er geen trekker in de boszoom te rijden en blijft de boszoomgrond en struiklaag behouden.
- Voor de uitvoer van deze werkzaamheden is gekozen voor de meest duurzame uitvoerder. De grote machines werken allemaal op duurzaam HVO-diesel. HVO-diesel is een fossielvrije en hernieuwbare brandstof gemaakt van afgewerkte plantaardige oliën en restafval zoals frituurvet.
Hoe gaat het worden?
Bomen verwijderen is voor veel mensen geen prettig gezicht en dat begrijpen wij heel goed. Toch kun je al vrij snel na de werkzaamheden zien dat de dynamiek die bij de duinen hoort terugkeert. De wind zal zijn werk gaan doen en langzaam zie je door het stuivende zand weer jonge nieuwe duinen ontstaan met her en der begroeiing. Wanneer dit proces is afgerond, bepalen de gezonde duinen zelf.
Zes jaar geleden hebben we soortgelijke werkzaamheden uitgevoerd op een andere locatie in het Noordhollands Duinreservaat. De resultaten hiervan zijn duidelijk zichtbaar. Lees hierover meer in onderstaand Nature Today artikel.
Planning
het gehele jaar | begin 2023 | najaar 2023 | voorjaar 2024 |
contact met de omgeving | voorbereidingen | uitvoer werkzaamheden | gereed |
|
|
|
|
Meer weten?
Heeft u een vraag over de werkzaamheden? Wellicht staat deze tussen de Veelgestelde vragen.
Wilt u direct contact opnemen met ons? Dat kan op verschillende manieren.
Duincolleges
Staat uw vraag niet tussen de Veelgestelde vragen? Kom dan mee tijdens een duincollege op locatie. We vertellen u dan uitgebreid over de werkzaamheden en beantwoorden al uw vragen.
Afhankelijk van belangstelling kan PWN altijd een duincollege organiseren.
Deze werkzaamheden worden mogelijk gemaakt door de EU en Provincie Noord-Holland en zijn onderdeel van meer natuurherstel werkzaamheden van de Provincie. Bekijk hier de uitzending van NH Nieuws hierover.
Afbeelding
|
Afbeelding
|