Strenge vorst, een koude ondergrond of een stevige oostenwind kunnen zorgen voor een bevroren watermeter of waterleiding. Wanneer de watermeter zich buiten het huis bevindt, dan is de kans op bevriezing extra groot. Geef vorst geen kans en neem tijdig voorzorgsmaatregelen om bevriezing van jouw waterleiding en watermeter te voorkomen. Zo voorkom je niet alleen gedoe, het bespaart je ook onnodige kosten voor reparatie of vervanging.
Gelukkig hoeft het niet zover te komen. Wil je weten wat jij kan doen? Wij hebben een aantal handige tips voor je.
Tips om bevriezing te voorkomen
Tip 1: Isoleer uw watermeter vóór de winter
Muren en gevels laten veel kou door. Plaats daarom isolatiemateriaal tegen de gevel, maak kieren en tochtnaden dicht, en pak je watermeter in met isolatiemateriaal. Je kunt de watermeter afdekken met plastic folie met luchtkussentjes, een oude deken of vuilniszakken gevuld met kranten. Dit is ook handig wanneer de watermeter achter de voordeur in een luik zit.
Let op: Als er ook een gasmeter in de ruimte bij de watermeter zit dan moet de ruimte wel geventileerd worden. Isoleer in dat geval alleen de waterleidingen en watermeter.
Tip 2: Zet de hoofdkraan dicht en tap de waterleidingen af
Op wintersport of andere plannen waardoor je een paar weken van huis bent? Dan raden wij aan om de waterleidingen af te tappen, zo voorkom je dat het water in de leiding kan bevriezen. Denk ook aan de buitenkranen.
Tip 3: Let op de binnentemperatuur
Draai alle radiatoren van de verwarming open en zet de thermostaat 's nachts en bij afwezigheid niet lager dan 15ºC. Ook zo voorkom je dat het water in de leidingen kan bevriezen.
Tip 4: Watermeter in buitenput
Voorzie de buitenput van een putdeksel, en plaats een tussendeksel van isolerend materiaal zoals tempex (piepschuim) of een houten tussenschot. Pak je watermeter in met isolatiemateriaal. Je kunt de watermeter afdekken met plastic folie met luchtkussentjes, een oude deken of vuilniszakken gevuld met kranten.
Tip 5: Isoleer de buitenput vóór de winter
Wij adviseren om jouw buitenput vóór de winter te isoleren. Mocht je dit niet gedaan hebben, dan adviseren wij je om niets te doen. Als je de putdeksel open doet, kan de watermeter alsnog bevriezen. En hoe gek het ook klinkt, eventuele sneeuw kan je beter laten liggen. Een dikke sneeuwlaag isoleert namelijk zeer goed.
Heb je tijdens vorst tóch de meterput geopend en geconstateerd dat er een laag water in de put staat? Laat dit dan zo. Ook grondwater in combinatie met weinig tot geen tocht zorgen voor isolatie. Wel adviseren wij om na het openen van de meterput alsnog een goed dichtgebonden luchtige vuilniszak met opgepropte kranten bovenop de watermeter te leggen en de meterput hiermee goed opvullen als extra laag isolatie.
Toch een bevroren watermeter?
Het is handig om eerst met een paar simpele checks uit te zoeken waarom er geen water uit uw kraan komt. In sommige gevallen is het heel duidelijk, bijvoorbeeld doordat het dikke glas van de watermeter door de vorst is gesprongen of doordat het hulsel van de watermeter is gescheurd. Bekijk onze checklist.
Checklist: waarom komt er geen water uit de kraan?
1. Is er een waterstoring?
Controleer eerst of in jouw straat een actuele storing of onderhoud is. Staat jouw adres bij 'storingen' vermeld? Dan is het probleem bekend en wordt er gewerkt aan een oplossing.
2. Is jouw eigen waterleiding bevroren?
Naast een bevroren watermeter kunnen ook je eigen waterleidingen bevriezen. Dit kan je checken. Draai het aftapkraantje (na de watermeter) open, de hoofdkraan moet ook open staan. Komt er water uit het aftapkraantje? Dan is mogelijk jouw eigen waterleiding bevroren. Ben je eigenaar van de woning? Neem dan contact op met een loodgieter/ installateur. Huur je de woning? Neem dan contact op met jouw verhuurder.
3. Is de aansluiting van PWN bevroren?
Zitten er barsten of scheuren in de watermeter? Dan is je watermeter bevroren. Het kan ook minder zichtbaar zijn, doe dan de volgende check: draai het aftapkraantje (na de watermeter) open. De hoofdkraan moet ook open staan. Komt er géén water uit het aftapkraantje? Dan is de aansluitleiding van PWN bevroren.
Storingen & Onderhoud
Leiding bevroren? Gebruik een föhn!
Het wil nog wel eens lukken om de watermeter of waterleiding te ontdooien door de watermeter of waterleiding te verwarmen met een föhn. Zo voorkom je kosten voor het repareren van de watermeter of waterleiding door een storingsmonteur van PWN.
Kosten nieuwe watermeter
Je bent er zelf verantwoordelijk voor dat jouw watermeter en alle leidingen vanaf jouw watermeter niet bevriezen. Gaat jouw watermeter stuk door vorst? Dan betaal je de kosten voor de vervanging van de watermeter. Niet alle inboedelverzekeringen vergoeden deze schade.
Kosten inclusief BTW (9%) | |
Nieuwe watermeter | 2023: € 220,18 2024: € 228,90 |
Contact met PWN
Heb je al het bovenstaande doorlopen en de oorzaak niet kunnen achterhalen? Of komt er geen water uit jouw kraan doordat de aansluiting van PWN bevroren is? Neem dan contact met ons op. Onze monteur komt zo snel mogelijk langs.