Bij PWN dragen we onder andere zorg voor de veiligheid en kwaliteit van het drinkwaterdistributienetwerk. Dit betekent dat we ervoor zorgen dat het water veilig is tot aan de voordeur van huishoudens. Maar bij tandartspraktijken gaan we nog een stap verder en controleren we de drinkwaterinstallatie in uw praktijk tot aan de kraan of een ander tappunt. Zo kunnen wij situaties die mogelijk de kwaliteit van het drinkwater aantasten, tijdig signaleren én voorkomen. Ook kunnen we voorkomen dat eventueel gevaarlijke stoffen zoals chemicaliën of bacteriën uw drinkwaterinstallatie, of zelfs het openbare drinkwaternet van Noord-Holland, in kunnen stromen.
Hiernaast vindt u een overzicht van Veelgestelde vragen waarin u meer informatie vindt die geschikt is voor uw sector.
Wanneer vindt een controle plaats?
Als uw tandartspraktijk aan de beurt is voor een controle, ontvangt u een aankondigingsbrief. Hoe vaak we uw praktijk controleren, is afhankelijk van de aard van uw bedrijfsvoering en het soort producten of stoffen waarmee gewerkt wordt en wat de risico’s hiervan zijn voor de algemene drinkwaterkwaliteit in uw praktijk. Risicovollere installaties worden regelmatiger bezocht. De controles vinden (op basis van de risicoklasseindeling) om de drie, zes of negen jaar plaats.
Hoe verloopt een controle?
Als uw tandartspraktijk aan de beurt is voor een controle dan ontvangt u een aankondigingsbrief. Hierin leest u hoe u zich kunt voorbereiden op de controle. Na het versturen van de aankondiging komen wij zo spoedig mogelijk bij u langs. Als u liever een afspraak maakt, dan kun t u via een e-mail of de telefoon hiervoor contact opnemen met de betreffende inspecteur. Directe contactgegevens van de inspecteur vindt u in de aankondiging.
Tijdens de controle loopt de inspecteur van PWN samen met u, of iemand van uw praktijk die de installatie(s) goed kent, de drinkwaterinstallatie langs. In hoofdlijnen wordt er gecontroleerd op de volgende punten:
Is de drinkwaterinstallatie goed aangesloten?
Tijdens de controle bekijken we de aangesloten apparaten en toestellen. Zijn deze veilig aangesloten en is de juiste terugstroombeveiliging aangebracht? Zo voorkomen we dat eventueel gevaarlijke stoffen zoals chemicaliën of bacteriën de installatie, of het openbare drinkwaternet in kunnen stromen.
Legionellapreventie
Er wordt tijdens de controle ook aandacht besteed aan legionellapreventie: is er bijvoorbeeld sprake van bovenmatige opwarming van het koude tapwater- of is er juist sprake van een te lage warmwatertemperatuur?
Hoelang duurt een controle?
De duur van een controle is afhankelijk van de omvang en complexiteit van uw drinkwaterinstallatie, type- en aantal aangesloten apparaten of toestellen die zich in uw praktijk bevinden.
Hoe bereid ik mij voor op een bezoek van de PWN-inspecteur?
Zoals vermeld staat in de aankondigingsbrief, die u (als het goed is) heeft ontvangen, het belangrijk is dat er iemand beschikbaar is om de PWN-inspecteur te begeleiden. Deze persoon dient op locatie bekend te zijn en te beschikken over toegang tot alle, voor de controle noodzakelijke, ruimtes.
Tijdens de onze controle kunt u gewoon water blijven gebruiken. Ook nemen we tijdens de controle geen watermonsters af.
Verder is het voor een snelle voortgang van de controle wenselijk als u beschikt over nadere beheergegevens van uw installatie en bijvoorbeeld hoe de op uw drinkwaterinstallatie aangesloten apparaten zijn beveiligd. Denk hierbij aan tandartsstoelen/desinfectie- of waterbehandelingsapparatuur. U kunt hiervoor eventueel contact opnemen met uw tandtechnisch onderhoudsbedrijf.
Wat gebeurt er na de controle?
Na het controlebezoek ontvangt u een brief waarin wij eventuele gebreken aangeven. Afhankelijk van de aard van het gebrek, en het risico voor de volksgezondheid, geven wij een termijn aan waarbinnen eventuele gebreken verholpen moeten zijn. Is er sprake van een sterk verhoogd risico? Dan controleren wij na twee tot vier weken opnieuw. Bij een verhoogd risico controleren wij na acht weken opnieuw. Is het risico beperkt? Dan vertrouwen wij erop dat u de installatie voor de volgende periodieke inspectie aanpast. U bent wettelijk verplicht onze aanwijzingen op te volgen.
Het eerste controlebezoek is gratis, maar als bij een eventueel vervolgbezoek blijkt dat een installatie nog niet voldoet, kunnen wij u kosten voor vervolgbezoeken in rekening brengen. Als uw installatie helemaal in orde is, krijgt u hiervan ook schriftelijk bericht.
Als u naar aanleiding van de brief of het bezoek nog vragen heeft, helpt de inspecteur die vermeld staat op de brief u graag.
Waarom wordt mijn tandartspraktijk gecontroleerd?
PWN heeft de wettelijke taak om drinkwaterinstallaties periodiek te controleren. Gelukkig maar, want zo kunnen we situaties die mogelijk de kwaliteit van het drinkwater aantasten, tijdig signaleren én voorkomen. Samen met u zorgen we er dus voor dat u betrouwbaar drinkwater heeft voor uw clienten.
Zowel de controlerende taak van PWN als de medewerking van de eigenaar van de installatie zijn wettelijk vastgelegd in de Drinkwaterwet en het Drinkwaterbesluit.
Zijn er kosten aan verbonden?
Het eerste controlebezoek is gratis. Mogelijke aanpassingen aan uw drinkwaterinstallatie(s) dient u zelf te realiseren en bekostigen. Als bij een eventueel vervolgbezoek van een PWN-inspecteur blijkt dat een installatie nog niet voldoet, kunnen wij u kosten voor vervolgbezoeken in rekening brengen.
Waar is mijn praktijk verantwoordelijk voor en waar is PWN verantwoordelijk voor?
Rol PWN
PWN is onder andere verantwoordelijk voor de veiligheid en kwaliteit van het drinkwaterdistributienet. Dit betreft vaak de aansluitingen tot aan de voordeur van huishoudens. Bij tandartsen gaan we nog iets verder en controleren we de drinkwaterinstallaties tot aan de kraan of een ander tappunt. Zo kunnen wij situaties die mogelijk de kwaliteit van het drinkwater aantasten, tijdig signaleren én voorkomen. Ook kunnen we voorkomen dat eventueel gevaarlijke stoffen zoals chemicaliën of bacteriën uw drinkwaterinstallatie, of zelfs het openbare drinkwaternet van Noord-Holland, in kunnen stromen.
Uw rol
Een veilige drinkwaterinstallatie (die voldoet aan NEN 1006) vormt de basis voor betrouwbaar drinkwater uit de kraan en als eigenaar of beheerder bent u verantwoordelijk voor de aanleg en het beheer hiervan. Wanneer u dit op de juiste wijze doet, is de kans op een chemische of bacteriologische verontreiniging van het drinkwater en dus uw product(en) minimaal.
De rol van de PWN-inspecteur
Om u te helpen en te zorgen voor een veilige drinkwaterinstallatie in uw praktijk, komt er geregeld een inspecteur van PWN bij u langs. Deze inspecteur controleert uw installatie periodiek op hoofdlijnen, waarbij hij vooral let op het beheer van de installatie en of de juiste terugstroombeveiligingen aanwezig zijn.
Welke apparaten en toestellen kan ik vinden in mijn praktijk?
In een tandartspraktijk kunnen veel apparaten aanwezig zijn die aangesloten zijn op de drinkwaterinstallatie. Het gebruikte water of andere verontreinigde stoffen uit zo’n apparaat mogen uiteraard bij een eventuele calamiteit niet in de waterleiding terugstromen en daarom is het belangrijk dat elk apparaat veilig is aangesloten en voorzien van een goede terugstroombeveiliging.
Enkele veelvoorkomende apparaten of toestellen in een tandartspraktijk zijn tandartsstoelen, autoclaven, sterilisatoren en waterontharders. Bekijk de type aansluitingen in het overzichtsdocument hieronder.
Aansluiten op riolering
Behalve het toepassen van de juiste terugstroombeveiliging, is het zeker belangrijk om te noemen dat in de praktijk vaak apparaten direct op de rioolwaterafvoerinstallatie worden aangesloten. Dit is niet toegestaan omdat in het geval van een calamiteit rioolgas- of water terug kan stromen in het aangesloten apparaat. Daarom moeten dergelijke installaties altijd atmosferisch-onderbroken op de riolering wordt aangesloten.
Tip bij de aanschaf van apparatuur
Als een apparaat door het KIWA is gekeurd en de juiste interne beveiliging heeft, krijgt het een certificaat en zijn er geen aanvullende maatregelen vereist om te voorkomen dat verontreinigende stoffen in de drinkwaterinstallatie terug kunnen stromen. Wij adviseren u daarom zo veel mogelijk te kiezen voor apparaten die voorzien zijn van een dergelijk KIWA certificaat en hiermee voldoen aan de KIWA Beoordelingsrichtlijn BRL-K14011 Waterleidingtechnische Veiligheidsaspecten ‘gevaarlijke toestellen’.
Legionellapreventie
Uiteraard wilt u een besmetting met legionella in uw praktijk voorkomen en als eigenaar of beheerder bent u verantwoordelijk het welzijn van uw gasten. Tijdens de controle besteden we dan ook uitgebreid aandacht aan legionellapreventie.
In 2004 is nieuwe wetgeving van kracht geworden waardoor aanvullende regels gelden voor bepaalde drinkwaterinstallaties.
Als het gaat om legionellapreventie dan kan het volgende belangrijk zijn:
- Is de warmwatertemperatuur hoog genoeg?
- Is de koudwatertemperatuur laag genoeg en is geen sprake van lokale opwarming (‘hotspots’)?
- Zijn er leidingdelen in de drinkwaterinstallatie die niet in gebruik zijn (‘dood’ -water)?
Wat betekent …?
Terugstroombeveiliging = Een terugstroombeveiliging is een apparaat dat voorkomt dat een verontreinigende stof in de drinkwaterinstallatie terug kan stromen. Het wordt geplaatst voor ieder apparaat dat op de drinkwaterinstallatie wordt aangesloten. Dit kan een (eenvoudige-) keerklep zijn maar ook een zwaardere beveiliging zoals een onderbrekingsreservoir als er kans is op een microbiologische verontreiniging van het drinkwater.
Dode-waterleiding = Dit is een leidinggedeelte waarin geen doorstroming met leidingwater plaatsvindt, doordat bijvoorbeeld op het uiteinde van de leiding geen tappunten zijn aangesloten en die gebruikt worden.
‘hotspot’ = Een plaats in de drinkwaterinstallatie waar het leidingwater kan opwarmen tot 25 gr C of meer door warmtebronnen in de omgeving.
Meer informatie en contact
Handige links
U kunt contact opnemen met onze afdeling controle en inspectie.
Heeft u al een aankondigingsbrief ontvangen? Dan kunt u de inspecteur in de brief bellen of een e-mail sturen.