De Kennemerduinen
Centraal in Nationaal Park Zuid-Kennemerland liggen de Kennemerduinen. Dit gebied wordt beheerd door PWN en behoort tot de mooiste duingebieden van Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Op diverse manieren kunt u het duingebied verkennen: te voet, te paard, per rolstoel of op de fiets. U kunt er zelfs zwemmen. Maar sta zeker ook stil bij de rijkdom van de natuur.
U bereikt de Kennemerduinen via de hoofdingangen Koevlak (Overveen), Parnassiaweg (Bloemendaal aan Zee) en Bleek en Berg (Bloemendaal). Trek daarna gerust een uur uit om het duingebied optimaal te beleven: van strand tot binnenduinrand.
Puur duingebied
Door de menselijke invloed te beperken kon het duingebied veel van haar oorspronkelijke landschap behouden. De hoogteverschillen in het duingebied versterken het betoverende effect van de bijzondere begroeiing. Open terrein met verrassende vergezichten biedt zicht op stille duinmeertjes en grillig gevormde boompartijen. Wie goed kijkt, kan misschien ook de bewoners van het gebied ontdekken: vogels, dieren, reptielen en insecten. De natuurlijke opeenvolging van verschillende landschappen - van strand tot bos – zorgt voor veel variatie in begroeiing en een enorme diversiteit aan flora en fauna.
Waterwinning
Tussen de duinenrijen liggen enkele brede valleien. Van oudsher waren deze laagtes in het duin bijzonder vochtig, met een grote variatie aan planten. Op veel plekken zijn de valleien verdroogd, bijvoorbeeld doordat er in de 20e eeuw op grote schaal drinkwater uit het duin gewonnen is. Daarnaast stroomt er veel water ondergronds uit het duin weg naar de polder. De drinkwaterwinning in de Kennemerduinen is in 2002 beëindigd.
De natuur herstellen
Na de beëindiging van de drinkwaterwinning herstelt de grondwaterstand zich nu langzaam maar zeker. De duinvalleien zijn weer een stuk natter geworden, maar de bovenlaag is vaak nog te voedselrijk waardoor een plant als duinriet alles kan overwoekeren. Om de bijzondere plantengroei terug te krijgen heeft PWN op een aantal plaatsen natuurherstelprojecten uitgevoerd. Door het plantendek eerst af te plaggen keert de kenmerkende schrale en stuivende situatie in de vochtige valleien weer terug en krijgen oorspronkelijke duinplanten weer kansen.
Dynamische duinen
Een prestigieus voorbeeld van dit dynamische duinbeheer is de Noordwest Natuurkern. In dit door de EU gesponsorde project zijn vijf windsleuven in de zeereep gegraven. Zo geeft PWN de wind weer vrij toegang tot het duingebied. Begrazing door grote zoogdieren (vooral paarden en runderen) is ook een belangrijke beheermaatregel om het duinriet, de 'vergrassing' en andere minder gewenste vegetatie te beteugelen.