Afbeelding
Distelvlinder


Trekvlinders fladderen vrolijk rond in de lente en zomer, maar waar gaan ze eigenlijk heen nu het kouder wordt in Nederland? Het Dier van de Week is de trekvlinder.

De distelvlinder die je hier op de foto ziet is zo’n trekvlinder. Als het in het najaar kouder wordt in Nederland, vliegen distelvlinders naar warmere gebieden zoals Zuid-Europa of Noord-Afrika. In het voorjaar als het warmer wordt komen ze weer terug. Een kleine groep vlinders die in Nederland blijft overleefd de winter helaas niet. 

Hoe overwinteren vlinders in Nederland?
Sommige vlindersoorten blijven daarentegen wel in Nederland en kunnen de winter overleven door in winterrust te gaan. Veel soorten doen dit als rups of pop en verstoppen zich tussen pollen gras of dode bladeren op de grond. Anderen zoals de kleine vos of de dagpauwoog rusten in het vlinderstadium. Soms verstoppen ze zich in warme huizen op beschutte plekjes, bijvoorbeeld op zolder of tussen de gordijnen. 

Waarom sommige vlindersoorten Nederland in het najaar verlaten 
De distelvlinder kan in Nederland niet overwinteren. Ze hebben geen ruststadium dat de Nederlandse winter kan overleven. Het is simpelweg te koud voor ze. Dus vliegen ze in het najaar naar het zuiden en planten zich daar voort. De nakomelingen komen het voorjaar erop weer terug naar onze duinen. Een knappe prestatie! Je moet er wel een eind voor vliegen, maar je hebt als distelvlinder dus wel altijd het voordeel van lekker weer!

Foto: Jaap Zeeman