De Noord-Hollandse duinen zijn onmisbaar in de drinkwatervoorziening. PWN zorgt ervoor dat de duinen gezond blijven en houdt de rijkdom aan flora en fauna in het duin in stand. Wij beheren meer dan 7.500 hectare schitterend natuurgebied tussen Zandvoort en Bergen: het Noordhollands Duinreservaat, het Nationaal Park Zuid-Kennemerland en landgoed Marquette.
Nationaal Park Zuid-Kennemerland
3.800 hectare groot en strekt zich uit ten zuiden van het Noordzeekanaal tussen IJmuiden en Zandvoort. Het gebied omvat duinen, strand, binnenduinrandbossen met veel reliëf en historische landgoederen.
Noordhollands Duinreservaat
Zo’n 20 kilometer lang en gemiddeld 2,5 km breed, met een oppervlakte van 5.300 hectare. Het gebied omvat duinen, strand, binnenduinrandbossen met veel reliëf en enkele kleinere natuurgebieden.
Landgoed Marquette Heemskerk
Ten noorden van Heemskerk, in het polderland net buiten het duingebied. Kasteel Marquette is op dit moment een hotel en wordt nog steeds particulier bewoond.
Help ons de natuur beschermen
De duinen zijn mooi maar kwetsbaar. Als beheerder willen we zoveel mogelijk mensen laten genieten van deze waardevolle, unieke natuur. Nu en in de toekomst. Soms moeten wij de natuur daarbij een handje helpen en altijd moeten wij haar beschermen. Dat is zelfs wettelijk zo bepaald. Daarom hanteren wij een aantal toegangsregels en vragen u om deze in acht te nemen wanneer u het duingebied bezoekt.
Natuurbeheer in de praktijk
Natuurbeheer bestaat uit vaste en terugkerende werkzaamheden en uit natuur- en herstelprojecten. Daarbij werken we altijd volgens de kaders van onze beheernota en richtlijnen die in de Habitatrichtlijn zijn afgesproken. We doen regelmatig onderzoek om onze kennis te vergroten en processen in kaart te brengen. Zo maken we weloverwogen keuzes in natuurbeheer. Bij de uitvoer van de werkzaamheden, werken we niet alleen met onze eigen werknemers, maar worden we geholpen door onze vrijwilligers en door aannemers die we daarvoor inzetten.
Geen bos is hetzelfde, geen maatregel aan elkaar gelijk
Bij PWN werken mensen die zich elke dag met hart en ziel inzetten om de duinen te beschermen. We zorgen goed voor onze bossen en open duinen. Daar komt maatwerk bij kijken. Denk bijvoorbeeld aan het verwijderen van exoten, boszomen aanleggen, bossen dunnen en heel soms zelfs bos verwijderen om open duin te versterken. En laten we voorop stellen: het kappen van bomen is geen prettig gezicht. Een bos heeft voor ieder mens een eigen betekenis. Vaak heeft een boom zelfs zijn eigen verhaal. Wij begrijpen dus heel goed dat het kappen van bomen mensen teleurstelt en zelfs boos maakt. Bomenkap is ook nooit een doel op zich maar soms wel nodig. Bijvoorbeeld om de rijkdom te behouden.
Als natuurbeheerder willen we op een duurzame manier de natuur behouden, herstellen en ontwikkelen. Dit geldt voor zowel de duinen als de overige natuurgebieden die we beheren. We kiezen daarom in het grootste deel van onze gebieden voor een ecosysteemgerichte aanpak. Dat betekent dat natuurlijke processen in het duin zoveel mogelijk de ruimte krijgen. En waar het nodig is, nemen we maatregelen om (verstoorde) processen weer op gang te brengen, zoals:
- verstuiving (dynamisch duinbeheer) en vernatting (door natuurontwikkelingsprojecten om vochtige valleien te herstellen);
- de omvorming van naaldbos naar natuurlijk duinbos;
-
begrazing door grote grazers.
Dieren in het duin
Benieuwd welke dieren je onder andere kan tegenkomen in onze natuurgebieden?
Actueel: water in de duinen
Veel mensen vragen zich momenteel af: hoe komt het dat het water zo hoog staat in de duinen? En is daar wat aan te doen?