Het gebied ‘Noordduinen’ bij Zandvoort herbergt waardevolle natuur en is geliefd bij bezoekers. De duinen bestaan hier uit een afwisselend mozaïek van graslanden, ruigtes, struwelen, stuifkuilen en poelen, enkele bomen, helmvegetaties en paden die veel worden gebruikt of juist zijn dichtgegroeid. Natuurbeheerder PWN gaat de Noordduinen een handje helpen om weer sterk en gezond te worden zodat bezoekers in de toekomst kunnen blijven genieten van dit mooie stukje Zandvoort.
Typisch zeedorpenlandschap
Noordduinen kenmerkt zich als een typisch ‘zeedorpenlandschap’ met bijbehorende bijzondere natuur en cultuurhistorische waarde. De natuur bestaat voornamelijk uit kalkrijke duinen met afwisselende begroeiing van duindoorn, meidoorn, vlier en liguster. De graslanden in het gebied kenmerken zich door typische soorten zoals allerlei soorten silenes, stekelig loogkruid, smal vlieszaad, duin salomonszegel, duinsterretje, zeepkruid en hemelsleutel. In de Noordduinen zijn ook diverse oude aardappellandjes te vinden. Sommige zijn dichtgegroeid met struweel maar andere worden nog regelmatig bewerkt en zijn een deel van de tijd begroeid met soorten zoals akkerdistel, teunisbloem, harig wilgenroosje en zandkool. Het gaat helaas niet goed met de aantallen konijnen in de duinen. Een lichtpuntje is de Noordduinen. Het is 1 van de zeldzame plekken waar de konijnenstand naar verhouding nog relatief goed is.
Werkzaamheden
De Noordduinen in Zandvoort is een waardevol gebied. Maar woekerende exoten, restanten van voormalige camping de Duinrand en vervallen hekwerken en sluippaden vragen om een grondige opknapbeurt van het gebied. Wat wordt aangepakt in het gebied:
Hekwerk
Hekken die niet meer nodig zijn, worden verwijderd. Bestaande hekken worden vervangen door stevig schapengaas met een hoogte van 1.25 meter. Op een aantal plaatsen worden nieuwe hekwerken geplaatst. Het gebied is en blijft toegankelijk via de officiële paden. In het zuidelijk deel mogen honden los. De grens van het hondenlosloopgebied wordt duidelijker door de plaatsing van de nieuwe hekken. De sluippaden door het gebied, met name vanaf de boulevard, worden ook afgesloten met nieuw hekwerk.
Restanten camping
Onder invloed van de wind verstuift het zand en komen op sommige plekken restanten van puin en vuil van voormalige camping de Duinrand naar de oppervlakte. Die restanten worden nu netjes opgeruimd.
Exoten
Op een aantal plekken zijn overblijfselen te vinden van de voormalige tuintjes van de camping, zoals coniferen en jeneverbessen. Deze worden afgezaagd om verdere verspreiding te voorkomen. Sommige andere soorten zoals rimpelroos, mahonie, yucca en Chinese bruidsluier overwoekeren de soorten die juist in het duin thuishoren. We noemen dit invasieve exoten. Deze worden gerooid en de wortels worden gezeefd om opnieuw uitlopen te voorkomen. Op een deel van de plaatsen waar de invasieve exoten worden weggehaald ontstaan stuifkuilen die kenmerkend zijn voor het landschap en bovendien verzuring van de bodem tegengaan waardoor het minder snel dichtgroeit.
Grenzen projectgebied Noordduinen
Planning
De werkzaamheden vinden plaats in januari en zijn uiterlijk in maart 2021 afgerond. Het werk wordt zoveel mogelijk met klein materieel uitgevoerd om schade te voorkomen. Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van bestaande paden. Toch kunnen we overlast helaas niet helemaal voorkomen.
Vragen
Projectleider Martijn van Schaik
Heeft u vragen over de werkzaamheden in de Noordduinen? Neem gerust contact met projectleider Martijn van Schaik via martijn.van.schaik@pwn.nl
Boswachter Joeri Uilendreef
Heeft u vragen over de werkzaamheden in de Noordduinen? Neem gerust contact met boswachter Joeri Uilendreef via joeri.uilenreef@pwn.nl
De werkzaamheden worden mogelijk gemaakt door financiële steun van de Provincie Noord-Holland.